Connect with us

Superserien

Superserien Herr 2021 – En summering

Dags att summera en väldigt kort säsong.

Dags att summera säsongen 2021, som var över nästan innan den började.

Ännu en pandemisäsong

Dags att ta elefanten ut ur rummet för att börja med. Pandemin har slagit hårt i många delar av landet (och världen) och det är självklart inte många som har argument för att det skulle varit samma i just Superserien och amerikansk fotboll i Sverige.

Men som tidigare nämnt så tycker jag personligen att fotbollen i Sverige gör sig själva en stor otjänst att använda pandemin för ett problem som har pågått i många år även innan COVID tog vid sig i samhället.

Om man inte förstår problemen vi står inför så varför diskuterar man lösningar? I princip alla är överens om att sporten inte har gått i rätt riktning under de senaste åren men det är knappast pandemin som har stått för nedgångarna för svensk fotboll.

Säsongen 2021

Det blev troligtvis den kortaste säsongen genom tiderna. En säsong som började den 12 juni och avslutades 10 juli på Behrn Arena.

Sportsligt sett så har det varit tre lag som har platsat i årets Superserie och det är Carlstad Crusaders, Stockholm Mean Machines och Örebro Black Knights.

Kollar vi på Uppsala 86ers så spelade man totalt tre matcher (tre förluster) med resultaten (0-49, 55-0, 41-0).

I de andra matcherna mellan resterade lag har det varit en mycket jämnare säsong, och den största vinsten sett till poängskillnad var i SM-finalen där Black Knights segrade över Mean Machines med 28-14 (14 poängskillnad).

Så hur har sportkvalitén sett ut då?

Försvarsmässigt har det varit ett svårare år för Superserie lagen. I grundserien så gjorde lagen i snitt 34 poäng per match (dock inflaterat med matcherna mot U86).

Crusaders som tidigare har levt på en stabil defensiv front fick se sig själva slagna av Mean Machines utan sin starting quarterback där man i princip i hela matchen endast sprang med bollen.

Tidigare i säsongen fick vi se hela 42 poäng i en kvart spelad mellan Crusaders och Black Knights. Försvaren generellt har sett svagare ut än tidigare år.

Offensivt har det däremot sett bättre ut, (kanske till följd av mediokra defensiv) och som tidigare nämnt gjorde topp tre lagen cirka 34 poäng per match under grundserien.

Här kommer dock frågan in igen om vilken kvalité som är skapad av egna talanger och utomlands. Topp tre lag i Superserien spelade alla med en amerikansk QB, något som om man kollar historiskt är extremt vanligt. Svenska QB talangerna som har lämnat avtryck i modern tid i högsta serien är Philip Juhlin och Anders Hermodsson. Båda som inte spelar längre i något Superserielag.

Seriespelet är inte hållbart

Serien slutade trots allt med en stor publikfest på Behrn Arena där vi fick se Black Knights vinna sitt första SM-guld genom tiderna och det var en bra upplevelse att få vara med om.

Men frågan är om en serie likt 2021 är något som är hållbart att fortsätta med i Superserien framåt. Här kommer lite folk flika in att det handlar om att det varit en pandemi, men som nämnt tidigare är det inte pandemin som har gjort att det endast spelar 4 lag i Superserien längre.

Enligt rykten jag har tagit del av var det även väldigt nära att det endast skulle vara tre lag i Superserien 2021, innan man valde att spela igenom serien och skippa två semifinal matcher.

I teorin så har vi två Superserier i båda dam och herr sidan där vi spelar med tre lag och säsonger som är extremt korta.

Det finns inte nog med incitament att fortsätta spela en Superserie med så dåliga förutsättningar redan innan säsongen börjar.

Det gäller på ifrån klubb och förbundshåll. Försök övertala dina kompisar att åka ner och kolla på Crusaders – 86ers i en grundseriematch 2021 så vet du vad jag pratar om.

Man kan ifrågasätta vad som finns för värde av att flyga in importer när man byggt lag där de inhemska spelarna inte ens kommer till spel i sån stor utsträckning. Här borde förbundet komma in och reglera.

Tondöva representanter inom fotbollen

Om man alltid gör det man alltid gjort men ändå förväntar sig något annorlunda så är man?

Säsongen har faktiskt inte varit helt felfri från kontroversiella beslut, även om klubbrepresentanter och förbundet kan tycka så. Det är den klassiska ryggdunken som utstrålar sig på hög nivå inom Amerikansk fotboll i Sverige.

Domarna drar sig ur, men VU räddar matchen

Inför den första matchen i år mellan Mean Machines och Crusaders så var det nära att matchen inte ens blev av.

Det hela började med att SAFFs egna coronagrupp, domarutskottet och tävlingsutskottet gick tillsammans ut och inte ville genomföra matchen på grund av rådande omständigheter (detta var på torsdagen).

Under fredagskvällen så kom det ett tillägg ifrån Smittskydd Värmland som tidigare sagt att inga matcher ska genomföras och klubbar ska inte komma till Värmland på grund av pandemiläget.

Domarna som hade ansvaret för matchen valde att inte genomföra sitt uppdrag, och de nya domarna som blev inkallade var seniordomare. Detta krävde ett beslut av VU för att att köra över tidigare beslut som skett inom förbundet.

Det skapade en hel del reaktioner inom förbundet speciellt, och ett extra VU möte på matchdagen (12 juni) som ni kan hitta här. I beslutet så argumenterar förbundet enligt följande:

”VU beslutar att godkänna överklagan och tillåta avsteg från TB 7.A.7.2 vid
matchen i SSH den 12 juni mellan Stockholm Mean Machines och Carlstad Crusaders.
Beslutet innebär att fem domare med seniorlicens får tillåtelse att döma i matchen. VU vill
även framhålla att avsteget godkänns på grund av särskilda omständigheter som föranletts av
pandemin.”

Från VU mötesprotokoll Nr 4 2021/2022 den 21 juni 2021 (via telefon)

Här är också en sak att påpeka, enligt protokollet så gjordes beslutet på matchdag (lördag 12 juni) men enligt källor som tidigare var med i DU så gjordes detta beslut redan innan tillägget publicerades på Smittskydd Värmlands hemsida under fredagen. Om det är sant så planerade alltså förbundet själva att köra över statliga myndigheter. Det ser inte allt så snyggt ut.

Matchen spelades trots allt och det var utan problem, men det som var häpnadsväckande var trots allt hur enkelt det var att driva bort alla beslut som utskotten kommit fram till. Men som poängterat ovan så är det på grund av pandemin som avsteget godkändes. Frågan är dock vad som skulle hända om utskotten inte skulle godkänna något i framtiden men VU ändå vill det? Utskottens påverkan verkar har förminskat en del efter flera beslut som tagits av VU har gått i direkt linje mot utskotten. Så vad är poängen med att ha dem där kan man tycka ibland.

Troligtvis var det påtryckningar ifrån klubbarna själva som gjorde att VUs beslut gick igenom.

Direkt så gick, speciellt representanter i styrelsen ut ifrån Crusaders ut och gjorde sig åtlöje över att det var poängterat att utskotten var överkörda och domare utan elitlicens fick dispens 20 timmar innan matchstart.

Allt gott så länge man använder pandemin till sin egna fördel tydligen. Sen tror jag inte någon av personerna ovan riktigt förstod vad det handlade om. Diskussionen var mer inriktad på utskottens positioner och hur lätt överkörningen av förbundet var snarare om matchen var säker att genomföra eller inte. Men men..

Om man kollar från utsidan så känns hela denna historien ännu ett kapitel i hur intern politiken inom förbundet och mellan de stora klubbarna är konstant. Det var inte länge sedan pengarna försvann när Sverige skulle annordna VM i amerikansk fotboll. Detta ger inte intrycket som en organisation som har gjort transparensen bättre om vi säger det så.

Tycker ni att jag är för hård? Tidigare klubbrepresentanter sitter även med eller gjort tidigare i förbundstyrelsen och har tagit besluten som gjorts genom åren. Sporten är inte stor nog för att dela på de två, det är den inre cirkeln som styr.

Några avslutande ord

Jag har tidigare förflutet i amerikansk fotboll men har idag ingen aktiv del av sporten, det kan låta som ett argument för mina åsikter inte spelar någon roll men jag tycker snarare att motsatsen är sann.

Åsikterna som cirkulerar runt är oftast av samma människor som varit med i sporten länge, och likt Sverige så är det oftast kollektivet som håller sig samman och försöker stöta ut människor som mig själv.

Jag har tidigare skrivit om några lösningar som jag tycker klubbarna och förbunden kan kika närmare på.

Oavsett mina egna personliga åsikter så är det skrämmanade hur rädda alla är för förändring samtidigt som sporten blir mindre och mindre för varje år som går. Att skapa intresse för människor som kommer utifrån är inte lätt men det är nästan omöjligt med låsningarna som funnits historiskt inom Sverige.

Med ny förbundsordförande och representanter som tagit svåra beslut genom året så är jag dock övertygad om den nuvarande ledningen vill få sporten framåt.

Å andra sidan så har styrelser inom förbundet haft en så stor omsättning att alla långsiktiga projekt och mål har bytts ut när en ny styrelse tagit plats.

Det är inte mitt jobb, eller ditt, att styra skutan i rätt riktning utan det kommer krävas en kollektiv ansträngning från många håll. Alla vill se sporten frodas och gå framåt, dock så kan vi sluta tracka ner på andra när de presenterar lösningar som inte stämmer överens med klubbens egna agendor (ja, jag kollar på er Crusaders).

Med det sagt så känn er gärna villiga att ignorera allt som sagts ovan och fortsätt som att ingenting har hänt.

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x