Connect with us

Superserien

Semifinal Crusaders vs Mean Machines

Det är dags att utse ett lag som kommer gå till final mot Black Knights.

Grundserien är färdigspelad och nu har vi fått reda på vilket lag som tog sig direkt till finalen. Örebro Black Knights säkrade finalplatsen, som även kommer spela på hemmaplanen Behrn Arena.. efter en förlust mot Carlstad Crusaders förra omgången. I och med att tre lag slutade på samma vinstrekord så blev det poängskillnaden som fick Örebro att gå vidare. Det var lite halvkonstigt att se en fotbollsmatch med det förlorande laget ta ett knä för att avlsluta matchen, men hur som helst så resulterade det till en finalplats och en ”bye week” i semifinalen.

Carlstad Crusaders vs Stockholm Mean Machines
Plats: Tingvalla IP, 15:00, 3 juli.
Stream: NWT (Kräver en prenumation, 90kr för 90 dagar, ingen bindningstid)
Previews: Crusaders / Mean Machines

Crusaders vs Mean Machines – Rond 2

I den första omgången som lagen spelade mot varandra blev det vinst för Mean Machines med 26-22. Den matchen spelades på Zinkensdamm IP. Det var trots allt bara tre veckor sedan lagen spelade mot varandra i öppningsmatchen och nu spelar vi semifinal och redan nästa vecka även final på Behrn Arena. Bra tempo på denna säsong helt klart!

Lite statistik

I den förra matchen som lagen spelade mot varandra så var det Mean Machines som dominerade springspelet med hela 149 yards på marken mot CCs 45. I passpelet var det däremot CC som passade för 236 yards mot 170 yards. Produktionen var ganska snarlika varandra med totala på 281 yards (CC) och 319 (SMM). Skillnaden i denna matchen kan ha varit 2 turnovers som Mean Machines lyckades skapa genom fumbles.

Defensivt så saknade Crusaders några nyckelspelare i förra matchen. Och det var en hel del yards som laget släppte in (319) och kunde inte orsaka några turnovers mot Mean Machines. Det var totalt bara 1 sack som registrerades för Värmlandslaget, som oftast annars brukar vara riktigt heta när det kommer till att producera på den defensiva sidan.

För Mean Machines del så släppte man in en hel del yards också, men skillnaden att man hade 2 sacks, 3 forcerade fumblar (2 turnovers) dock inga interceptions.

Något att tillägga i special teams: Det var totalt 3 punts i hela matchen och endast 1 punt return i öppningsmatchen.

Rond 2 Preview

Så vad har lagen att erbjuda i semifinal som ska spelas på Tingvalla?

Jag kikade på hur lagen har förändras sedan den första matchen och det var en en exakt match på 16 spelare av 22 (73%) i båda lagen som startade den första matchen som även kommer starta denna match. Det är dock lite förändringar som kan vara värda att nämna i både lagen.

För SMM är det totalt 7 spelare av 11 som startade första matchen på offensiven för SMM som kommer till spel som starters imorgon. På den defensiva sidan är det 9 av 11 spelare.

För CC är det 7 av 11 spelare som startar på offensiva sidan som gjorde det i första matchen, och 9 av 11 på defensiva sidan.

Så intressant att båda lagen har justerat i princip likadant när det kommer till antal spelare, även om det skett på olika positioner.

Brett Hunchak (SMM) startar inte matchen mot Carlstad Crusaders. Detta är ett stort avbräck för Mean Machines, som fick QB:en skadad i matchen mot Örebro Black Knights. Och inför denna matchen verkar Hunchak fortfarande vara borta, dock av oklara skäl. Philip Smith kommer istället axla ansvaret på offensiven, där han förra veckan 9/10 pass försök för 125 yards och två touchdowns. Dock mot ett decimerat Uppsala 86ers, en större utmaning väntar denna vecka.

Christan Kuylenstjerna (CC) som gjorde debut i förra omgången är tveksam till spel inför matchen. Kan det vara skador som sätter stopp igen för spelaren eller är det helt enkelt att spara krafterna till eventuell final?

Kacper Latkowski (CC) som tidigare omgångar startat på den defensiva linjen tar nu plats på den offensiva linjen. Både John Lindgren och Marco Gudding som startade första matchen för CC är inte i startelvan för CC. Robert Heed (CC) tar istället plats på linjen.. är det problem på offensiva linjen för CC eller helt enkelt bara lite rotation?

Noterar också att Per Lindelöf (SMM) inte är med i startelvan. Däremot är Robin Gavelin-Miranda där, och Dario Dobrolevski som gjorde debut i förra omgången.

I Stockholms preview kan man läsa att:

Och det är ett Stockholm som bakom en trio running backs – Timmy Göransson, Adam Westin och Zee Kazi – kommer vilja springa bollen fram till seger.

Vilket till mig signalerar att Mean Machines troligtvis inte har laddat upp för en passnings tillställning.

Kommentar/Tippning:

En intressant tillställning väntar på lördag mellan två heta rivaler genom tiderna i amerikansk fotboll. En klassisk match mellan två giganter helt enkelt. CC såg riktigt starka ut i förra omgången mot Örebro Black Knights och kunde knipa segern med 34-27 hemma på Tingvalla. Det var en riktig ”shoot out”i den första kvarten med hela 42 poäng (!).

SMM spelade istället en träningsmatch mot Uppsala 86ers där man enkelt kunde vinna med 41-0 på hemmaplan. Här fick Philip Smith sin första start som quarterback i SMM tröjan, med bra resultat, men mot mindre bra motstånd. Längsta passet gick dock endast för 26 yards, och i springspelet lyckades man endast avancera 6 yards på QB positionen.

Jag tippar starkt på en vinst åt Carlstad Crusaders här. Stora förbättringar har laget gjort under säsongen och offensivt så ser laget mycket bättre ut än vad man gjorde i första matchen.

Frågetecken kan läggas på Crusaders defensiv som gav upp hela 466 yards mot Örebro förra helgen, samt lite frågetecken när det kommer till offensiva linjen. Men det ser ut som det är stadig grund att stå på trots allt. Sen kan man ju nämna att man totalt framåt gjorde 498 yards (!).

I Superserien så saknar man ett alternativ på QB positionen så är det svårt att vinna fotbollsmatcher. Brett Hunchak kommer inte till spel och Philip Smith gör sin andra start genom tiderna. Kan man inte passa bollen mot ett hungrigt Crusaders kommer det bli väldigt svårt att producera på offense.

Det som skulle tala för Mean Machines är om man lyckas få igång springspelet, något man lyckades med i första matchen, men skapar Crusaders nog med press på en offensiv som kommer välja att springa med bollen i majoritet av matchen så kan det sluta i ridå för Stockholmslaget, speciellt om passningspelet inte kommer existera.

Man kan också tillägga att passpelet existerar för Mean Machines, men frågan är på vilken nivå. Är det nog för att utmana Crusaders? Nog för att Crusaders gav upp hela 392 yards i passningsspelet förra omgången (dock också levererade 411 i motsatt håll), men det var två explosiva offense, och jag är tveksam till om Mean Machines kan leverera utan Hunchak. Men det är upp till bevis för en oprövad Quarterback att visa upp sig mot en gigant.

Det är svårt att vinna på Tingvalla mot vilket lag som helst som kommer och hälsar på. Men speciellt i en semifinal mot Crusaders. Jag tippar på en vinst på Carlstad Crusaders, kanske till och med vinstmarginal på flera touchdowns?.

1 Comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] IP förra helgen. Crusaders var stora favoriter av många, även jag förväntade mig att Crusaders skulle dra ifrån men så blev det inte. Mean Machines valde ett wildcat offense med Matthew Retzlaff som huvudperson […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x