Connect with us

Superserien

Säsongen 2020 – så spelas den

En sammanfattning av hur säsongen 2020 ska spelas.

Vi börjar närma oss seriestart! På lördagen den 22 augusti 2020 så spelas den första omgången för i år i Superserien. Carlstad Crusaders åker upp och möter regerande mästarna Stockholm Mean Machines på Zinkesdamms IP. En match som också har samma lag som förgående säsongs final.

I den andra matchen, som spelas i Örebro på Behrn Arena. Så tar hemmalaget Örebro Black Knights imot Uppsala 86ers.

För fullständigt spelschema klicka här!

Superserien 2020 består av fyra lag, likt säsongen 2019. Lagen som är med och spelar är:

  • Stockholm Mean Machines
  • Carlstad Crusaders
  • Örebro Black Knights
  • Uppsala 86ers

Säsongen inleds vecka 34 och avslutar grundserien vecka 39. Efter en veckas uppehåll för Herrlandslagets Finnkamp som spelas vecka 40 så drar slutspelet igång vecka 41 med semifinaler.

Då spelar grundseriens 1:a mot 4:an, samt 2 mot 3. Alla lag går därmed till slutspel, grundserien spelas därmed för hemmaplans favör samt att försöka få ett lägre rankat lag mot sig (om man placerar sig först dvs).

Efter semifinalvecka 41 så är det en ”bye week” för lagen där de kan vila upp sig om de har tagit sig vidare till SM-final. Vecka 43 är det sedan dags SM-final. Vart SM-finalen spelas i år är inte bekräftat ännu.

Skärmdump tagen ifrån SAFF. https://www.saff.se/globalassets/svenska-amerikansk-fotbollforbundet/dokument/dokument-for-nyheter/seriespel-2020/ss-herr.pdf

Coronarestriktioner

Som de flesta andra sporter i Sverige så stoppas även amerikansk fotboll av vissa coronarestriktioner. Enligt SAFF:s beslut har man tagit fram riktlinjer som visar hur säsongen kommer se ut i de olika faserna.

De är uppdelade i följande faser:

SAFF:s framtagna faser för corona.

Just nu befinner vi oss i Fas 1, vilket bland annat betyder att:

  • Varje lag kommer anfalla med egen matchboll.
  • Alla spelare och ledare har egna vattenflaskor att dricka ur.
  • Hemma- och bortalags huvudtränare ska på spelarlistan intyga att spelarna har fyll i självskattningsformulär och enligt medicinskt ansvarig anses vara symtonfria.
  • Avgränsade områden för lagen och matchfunktionärer vid ankomst och hemfärd.

Det finns en hel del mer att tänka på men det kommer vara som sagt ganska restriktivt i fas 1 vad man får göra eller inte. Säsongen inleds utan publik.

Live streaming

Vi har nått ut till samtliga föreningar och frågat om livestreaming på matcherna och 3/4 har bekräftat att de kommer livestreama sina matcher i år. Vart det sker, om det kommer kosta eller vara gratis är fortfarande inte bekräftat.

Vi har även efterfrågat om att få skapa höjdpunkter på vår youtube kanal för att få sporten att växa, där har 3/4 klubbar svarat preliminärt ja.

Sammanfattning

Säsongen spelas under en höstsäsong, efter att ha tidigare år satsat på en vårsäsong så satte corona stopp för det i år. Det är fyra lag som deltar i årets Superserie, samtliga lag går till slutspel.

Säsongen inleds med tomma läktare med endast lagen, media och funktionärer/domare som får närvara. När restriktioner lyfts så övergår man från Fas 1 till Fas 2. Om alla restriktioner lyfts och vi går tillbaka till normalt läge så beslutar SAFF för att inleda FAS 3.

För nuvarande har 3/4 lag bekräftat att de kommer ha livestreaming. Det är mest troligt att alla lagen kommer ha det. Vi har fått preliminärt tillåtelse ifrån 3/4 lag att ladda upp höjdpunkter ifrån de matcherna som vi har tillgång till. Vi jobbar på att få med sista laget.

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x