Connect with us

Superserien

Dags för SM-Final | Tippning

Dags för SM-final på Behrn Arena.

Det var länge sedan vi fick se en SM-final som inte hade Carlstad Crusaders på någon sidlinje, men under pandemisäsongen 2021 så var det dags igen. Senaste gången vi spelade en final utan laget ifrån Värmland var 2008, så det var ett tag sedan.

Örebro Black Knights vs Stockholm Mean Machines

Plats: Behrn Arena, Örebro
Tid: 15:00, 10 juli 2021
Previews: Black Knights / Mean Machines
Stream: Svensk Stream / International Stream
Biljetter: Tickster

Black Knights vann grundserien och knep direktplatsen till Behrn Arena efter att ha förlorat sista grundseriematchen mot Crusaders men vann serien på poängskillnad. För Örebros del betyder det att man får spela både på hemmaplan och i svarta dräkter.

Mean Machines kommer till final efter en imponerande insats mot Crusaders på Tingvalla IP förra helgen. Crusaders var stora favoriter av många, även jag förväntade mig att Crusaders skulle dra ifrån men så blev det inte. Mean Machines valde ett wildcat offense med Matthew Retzlaff som huvudperson och det fungerade galant mot Crusaders som har haft stora problem hela säsongen med att stoppa springspelet. När matchen var över hade Stockholmslaget totalt 231 rushing yards och en genomsnittlig 5,1 yards per springspel.

Matchbilden

Vi kan börja med elefanten i rummet. Vart är Brett Hunchak? Det har varit helt tyst ifrån Mean Machines i 3 veckors tid sedan spelaren skadade sig i grundserien mot Örebro Black Knights. Det enda som har krypit fram är ett pressmeddelande publicerat på Mean Machines hemsida där en spelare har åkt fast för dopning. Väljer inte att spekulera mer utan mer information, men det känns konstigt att man använder QB:en som huvudperson för laget för att sedan gå knäpptyst om det. Men man får dra egna slutsatser av situationen.

En offensiv preview signerad Leo Billgren.

Stockholm spelade bra offensiv fotboll mot Crusaders förra helgen och matchbilden för offense kommer se liknande ut denna vecka. Många springspel ledda av Matthew Retzlaff, Timmy Göransson, Adam Westin och gänget. Passpelet finns där, dock i limiterad form och lite kortare än vad vi är vana att se av amerikanska importer i Superserien. Retzlaff är trots allt Wide Receiver så vi kan ge honom ett undantag.

Det som räddade Stockholm var dock en suverän insats på den defensiva sidan. Trots att Crusaders flyttade bollen 349 yards på den offensiva sidan så resulterade det ändå bara i 14 poäng. Det var kostsamma turnovers i matchen som resulterade att när Stockholm fick bollen så kunde man dryga ut klockan i en mycket skicklig form. En mycket välplanerad gameplan.

Men frågan är om det hjälper mot ligans bästa offensiv i SM-finalen? Örebro har hittat rytmen på den offensiva sidan av bollen i år lett av Trevor Vasey. Passpelet har sett suveränt ut och totalt har QB:en passat för 929 yards på 3 matcher i grundserien. Det hjälper såklart att ha Johannes Lindéus (120yd/gm) och Filip Wetterberg (109yd/game) bland många unga talanger hos Black Knights.

Defensivt så hade laget bästa matchen för säsongen mot Mean Machines tidigare under säsongen där man lyckades skapa 5 turnovers, då med Hunchak i startelvan. Man hade dock problem med att stoppa springspelet, vilket kan gynna ett Mean Machines som är förberedda på en lång dag i springspelet. Man släppte in totalt 135 yards när lagen möttes förra gången i grundserien.

Ännu en preview, denna gång med ÖBKs offensiv. Signerad av Leo Billgren.

Något som Örebro har haft problem med under säsongen är att stänga matcher. Man har bjudit in lagen tillbaka i matcher där man har haft stor kontroll i tidiga skeenden. Kollar man på matcherna i grundserien som laget spelade mot CC och SMM så ser det ut såhär:

Man har startat matcherna med en riktig hög motor när det kommer till offensiven för att svalna av totalt i andra halvlek. Detta var storyn i både mot Mean Machines och Crusaders. Totalt 7 poäng i andra halvlek, mot topplagen.

Väderstörningar?

Det finns några orosmoln i luften inför matchen imorgon. Och ja det är riktiga orosmoln.

Förhoppningsvis visar apparna helt fel men det ser ut som det finns risk för att vi får en blöt SM-Final. Dock så får vi hoppas att vi slipper åskan, annars kan det bli fördröjningar.

Kommentar/Tippning

Örebro är helt klart favoriter i denna match. Laget lyckades vinna matchen tidigare i säsongen med övertygande siffror 33-20. Det som talar för en Mean Machines vinst här är att spela liknande som man gjorde mot Crusaders. Lyckas man stoppa ett explosivt anfall med turnovers i viktiga sammanhang och ha långa offensiva drives som tuggar iväg på klockan kan detta bli en riktigt intressant tillställning.

Offensivt så känns Örebro fortfarande riktigt hungriga. Är vilan bättre för laget eller kommer Mean Machines med i formen från vinsten på Tingvalla förra veckan? Får Mean Machines inte stopp på den explosiva offensiven ifrån Örebro så kommer det snabbt gå till favör åt Örebro. Men ser matchbilden ut som förra helgen med Mean Machines bra insats på defense och ett springspel som både Crusaders och Black Knights har svårt att stoppa kan det nog bli en jämnare tillställning än vad vissa tror.

Jag tror personligen på en Örebro Black Knights vinst, men förra veckan fick jag fel efter att ha underskattat Stockholmslaget. Örebro känns som de har tagit steget upp i år ifrån andra år. Speciellt när det kommer till offensiven där de helt klart är starkast i ligan just nu med unga talanger.

Så får vi se historia på Behrn Arena med första SM-guldet genom tiderna för Black Knights? Eller sitter rutinerna i hos Mean Machines som kan ta sitt 14:e? Det får vi se på Behrn Arena 10 juli 15:00.

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x