Connect with us

Off-Season

Corona är ingen bra ursäkt

Många ursäkter har fallit sedan restriktioner runt om i världen började. Det funkar till en viss del att skylla på corona, då det slår hårt på klubbar runt om i landet. Men går det skylla allt på corona?

Många ursäkter har fallit sedan restriktioner runt om i världen började. Det funkar till en viss del att skylla på corona, då det slår hårt på klubbar runt om i landet. Men går det skylla allt på corona?

Problemen runt amerikansk fotboll i Sverige på elitnivå är knappast Corona relaterade. Under en längre period innan corona har sporten i Sverige förminskat i antal aktiva spelare.

Bild lånad ifrån SAFFs årsredovisning för 2020. Källa: SAFF.se

Antal licenser har sjunkit 20% från 4441 medlemmar till 3551 under 2020.

Mest oroande är det dock på juniorsidan där U9-U13 har sjunkit med 49% (!) och U15-U17 har sjunkit med 32%.

Positivt är att damsidan har lyckats öka antal licenser med 13%, även om det var ett tapp ifrån 2019.

En medioker produkt

Säsongen 2020 skrivs nog till historien som en av de tråkigaste säsongerna på länge. Live streaming var av dålig kvalité (även om man betalade för det), i Superserien för herrar var det totalt 4 lag som kämpade om SM-guldet. Och som de flesta redan känner till så är det ”på riktigt” bara två lag som har en realistisk chans att ta sin till final.

Carlstad Crusaders och Stockholm Mean Machines.

Sporten har likt många stora ligor i andra ligor koncentrerat sig till få lag som kämpar om hedern. I LaLiga i fotboll har te.x bara 3 lag slagits om guldet i cirka 50 år. Det skapar en riktigt medioker produkt för alla som har sporten som ett hobbyintresse.

Skillnaden är såklart att miljonerna som Messi får är inget som Malcolm Engström eller Kevin Börzsei får.

Riktiga förändringar behövs

Det finns eldsjälar i denna sport som krävs för att få klubbar att gå runt. Dessvärre sätter vi för stor press på dessa människor att driva klubbarna framåt.

Förbundsstyrelsen byts ut i ett alltför frekvent tempo, senast så var det Kjell Peterson som fick ta över rodret som ordförande. Och det låter alltid riktigt bra inför varje förändring för att få skutan framåt.

Men problemet återstår fortfarande med en sport i nedgång.

Hur får vi sporten att sluta ta små steg framåt för att sedan kollapsera och ta två steg tillbaka? Det behövs en stabilitet och en konsistens för att få sporten på rätt spår igen. Kommer det lösas genom förbundet?

Tveksamt. Det är trots allt klubbarna som har ansvaret för att rekrytera nya spelare, utbilda domare och få klubbarna framåt.

Sveriges högsta serie ska dock ha en mycket bättre produkt än 4 lag där endast två lag har chans till att vinna SM-guld. Med en medioker serie i topp riskerar vi att tappa spelare från juniorsidan som väljer att inte fortsätta spela, eller väljer andra sporter.

Lösningar?

Detta är den ständiga frågan. ”Alla kan klaga men ingen kan lösa problemen”.

Men det krävs att titta sig själv i spegeln och inse vart vi är påväg. För jag tror ingen är intresserad att fortsätta med en 4-lags Superserie. Här kommer några av mina förslag på saker man kan göra:

Överlåt ansvaret för live streaming till förbundet

Det var en extremt jobbig säsong att följa förra året. Inte på grund av corona, men för att lösningarna runt om var som att kolla (och betala!) på produktioner som några kids ifrån gymnasiet hade dragit ihop.

Mikrofoner som sprakade, kameramän som missar vart spelet går och produktioner som gick på engelska för någon anledning? Det är knappast att intresset är stort nog för att erbjuda engelska kommentatorer före svenska kommentatorer (som alla andra sporter i Sverige). Det är internationell sport men Superserien är en svensk produkt främst till svenska supportrar.

Jag skulle gärna vilja se förbundet tar ansvaret här och erbjuder en streamingtjänst/platform för samtliga matcher.

Ge extra stöd till klubbar som tar klivet upp

Alla klubbar som senaste tiden har tagit klivet upp ifrån en lägre serie upp till Superserien har spenderat hela klubbens budget på att signera importer och/eller inhemska spelare ifrån andra klubbar. Man har lyckats stå upp mot de andra klubbarna i den första halvan att säsongen för att sedan katastrofalt kollapsa den andra halvan av säsongen och ta klivet tillbaka till den lägre divisionen igen.

Det är inte hållbart. Och det måste finnas en morot till att spela i Superserien, (förutom att det är Superserien såklart). Kan man ge lagen finansiella stöd genom att te.x betala domararvoden fösta säsongen eller andra kostnader så skulle vi hjälpa fler lag att stå emot giganter som Crusaders eller Mean Machines.

Förbjud importer på QB positionen

Detta är något som kommer anses vara radikalt och alla klubbar kommer antagligen vara emot. (Med möjligtvis U86ers som undantag). Men det finns en uppenbar fördel med att ha amerikanska importspelare på en sådan viktig position. Och eftersom Superserien liknar mer collegefotboll är det absolut viktigt att ha en QB som kan springa som såväl passa.

Det leder dock till att vissa klubbar får en klar fördel när man har budget för bättre QBs, och det leder absolut ingenstans för inhemska spelare att utvecklas på just den positionen.

Att se Crusaders, Mean Machines och Black Knights år in och ut skifta mellan olika QB importer samtidigt som man inte erbjuder några inhemska spelare en chans att spela leder till att positionen endast existerar på lägre divisoner för svenska spelare.

Superserien skulle må bra av att spela utan importer på en temporär basis.

Klubbarna använder sig oftast av att spelarna inte ”bara” är där för att spela utan även för att coacha. Då tycker jag att klubbarna istället rekryterar dem som coacher om det som är syftet med dem.

3 år utan amerikanska importer på QB och kanske på andra positioner? Jag skulle gärna vilja se hur lagen anpassar sig.

För om sporten är liten nog för att kalla sig för en amatörsport, samtidigt som man baserar hela sin offensiva strategi på importer är det ingen hållbar utveckling.

Erbjud höjdpunkter ifrån matcher på sociala medier

Den yngre generationen spenderar flera timmar om dagen på sociala medier. Där hittar man nya intressen och underhållning. Jag kollar själv på höjdpunkter te.x ifrån NFL på just Youtube.

Men för Superserien så finns det absolut ingenting. Du kan se matchen i efterhand (coacherna kanske uppskattar det) men det är inget som är vid intresse för resten av oss.

Istället får man läsa matchreferat ifrån klubbarna där man får reda på resultat och diverse händelser under matchen.

Att skapa höjdpunkter är väldigt enkelt om man har en streamingprodukt som är bättre än något skolprojekt. Jag skickade förra året ut en förfrågan om att skapa höjdpunkter åt samtliga Superserie lag.

3 lag var positiva, ett lag ville inte ha något med mig att göra. Men byråkratin vann igen. I en så liten sport som Amerikansk fotboll. Här låste vi in matcher bakom betalväggar på nyhetssidor och helt plötsligt satt vi där igen. Och undrade varför produkten var medioker i år igen.

Vill man sprida sporten krävs visuellt material 2021. Det räcker inte med att skriva texter längre, uppmärksamheten är inte så stor längre. Många har nog inte klarat sig hit ner i texten trots allt.

Vad tänker ni?

3 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rikard Borg

Jag tror inte ÖBK håller med dig om att det bara finns två lag som har realistisk chans att nå final efter en OT-förlust i semin..

Sen tror jag absolut att vi kan skylla på Corona för att statistiken ser ut som den gör då några lag inte kom till spel, bland annat vårat eget utvecklingslag och Karlskoga. Detta påverkar naturligtvis, så också svårgiheten att utföra rekryteringsakiviteter. Sen ligger det stora tappet i gruppen 9-13 år och där tror jag vi kan skylla detta på att det varit omöjligt att göra skolbesök och friluftsdagsaktiviteter.

Likt ogenomtänkta politiska utspel önskar du att SS-lagen skall få finansiellt stöd från SAFF. Det hade ju varit jättebra, men vilken del av förbundets verksamhet ska då få mindre budget? Det finns ju knappast ett hav av pengar att ösa ur.

I sista delen beskriver du att du erbjudit alla SS-lag att göra high-lights och jag blev då lite nyfiken vem som står bakom denna sida men hittar ingen information så jag har svårt att bemöta det.

[…] som tidigare nämnt så tycker jag personligen att fotbollen i Sverige gör sig själva en stor otjänst att använda pandemin för ett problem […]

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x